Януари ще бъде по-топъл от обичайното. Няма да има екстремни ниски температури. Това заяви в студиото на „Здравей, България” климатологът Симеон Матев.

Месецът започна с по-високи температури, но от петък предстои застудяване, което ще продължи няколко дни. Вятърът ще бъде осезаем почти в цялата страна.

На 10 януари ще се формира поредният средиземноморски циклон, чиято валежна зона ще засегне страната ни. Към момента специалистите прогнозират, че повече превалявания ще има в южните и източните райони на България.

С понижението на температурите още в понеделник дъждът ще преминава в сняг. Валежите ще продължат и във вторник, а сряда сутрин ще има условия за образуване на снежна покривка.

След това температурите постепенно ще започнат да се нормализират. Ще бъдат близки до обичайните в продължение на няколко дни, а около 19-20 януари отново ни очаква затопляне.

„Интересното тази година, е че рекордите се подобряват с няколко градуса, а не със стотни. На 31 декември почти цяла Европа отбеляза рекордни стойности за деня“, обясни Матев.