Еньовден е стар български народен празник, с който се отбелязва лятното слънцестоене. Смята се, че в нощта срещу 24 юни билките имат най-голяма сила, затова сутринта на Еньовден се берат билки, които ще бъдат използвани през цялата година.

Те трябва да бъдат "77 и половина", колкото са и болестите по човека. От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец, пише каналът "Баба знае" във vbox7. Ето и някои лечебни билки, които можем да съберем на Еньовден:

Лайка

Цветовете на лайката са изключително полезни и пълни с витамини, минерали и флавоноиди. Чаят се препоръчва при детоксикация, за пречистване на кръвта и намаляване на холесторола, както и за подобряване на стомашно-чревния тракт. Лайката има изключително успокояващо действие и е идеална за подобряване на съня.

Бял равнец

Наричат го „бяло еньовче“, като билката има 7 разновидности и всички те са лековити. Чаят от бял равнец помага за регулиране на менструацията и хормоните при менопауза. Има кръвосъсирващ и болкоуспокояващ ефект и помага при гастрит, язва, ревматични болки и простуда. Равнецът регулира обмяната на веществата, стимулира работата на бъбреците и успокоява подуването на стомаха.

Жълт кантарион

Благодарение на фитохимикала хиперицин, жълтият кантарион е често използван за успокояване на нервите, както и при леки депресивни състояния. Билката помага при гастрит, проблеми със стомаха, сърцебиене, главоболие и раздразнителност.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Еньовче

Жълтото растение е символ на Еньовден. Билката изчиства тялото от токсини, премахва камъни в бъбреците и помага при проблеми с простата и пикочните пътища. Компресите, направени с настойка от еньовче помагат при кожни възпаления – ожулвания, язви и изгаряния. На Еньовден без еньовче не може

Мащерка

Антиоксидантните флавоноиди, терпинен и бета каротин в мащерката предпазват от инфекции и понижават възпаленията в тялото. Билката успокоява дихателните пътища и подобрява устната хигиена. Мащерката помага за намаляване на вредните бактерии, които са в основата на образуването на гъбичките.

Липа

Съдържа голяма количество витамини, антиоксиданти, флавоноиди, клей, танини и етерични масла, които облекчават състоянието ни при грип и настинка и успокояват нервната система. Липата стимулира храносмилането, бори се с инфекциите на пикочните пътища и намалява риска от хипертония и сърдечно-съдови заболявания.