Кои растения е опасно да отглеждате вкъщи

Знаехте ли, че фикусът причинява алергии

Цветята, които отглеждаме вкъщи, често служат за красива декорация или благоухание на въздуха. Но някои от тях могат да се окажат опасни за нас и нашето семейство, пише каналът „Баба знае“ във vbox7. Ето и кои са растенията, които не е желателно да отглеждаме в домашни условия:

Каладиум

Растението е наричано още ангелски крила. Изключително неподходящо е за домовете ни, защото е токсично за хора и домашни любимци.

Фикусово дърво

Известно е и като фикус Бенджамин и е често срещано стайно растение. Восъчните му листа събират много прах, който би бил проблем, ако страдате от астма. Растението притежава и висока концентрация на латекс, който може да предизвика алергия към него.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Палма Арека

Известна е и с имената златна тръстика, жълта палма или палма пеперуда. Арека придава тропическа атмосфера на всеки интериор, но е важно да знаете, че често по нея се настаняват вредители като паякови акари и лъжещитоносни въшки.

Дифенбахия

Тези растения се отглеждат сравнително лесно, което ги прави популярен избор за много начинаещи. За съжаление, съдържанието на калциев оксалат в дефенбахия го прави изключително отровно за кучета и котки.

Олеандър

Растението е познато и с името зокум. С красивите си цветове то изглежда изключително невинно, но всъщност е силно отровно. Препоръчително е да не се отглежда вкъщи, а ако минавате покрай него е добре да сте на разстояние.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сукуленти

Напоследък тези растения стават все по-популярни по няколко причини – те са малки, евтини и лесни за отглеждане. Но могат да бъдат и опасни, ако са заразени с лъжещитоностни въшки, които лесно ще се разпространят върху останалите ви растения, а отърваването от тях е изключително трудно.

Бонсай

Ако харесвате дървета, може да се изкушите да си вземете бонсай, но преди това е добре да проверите какъв вид е той. Хвойновите бонсайски дървета са от същия вид като планинските хвойни и могат да причинят симптоми на алергия, като запушен нос и сълзящи очи.