Кои са 7-те най-големи глобални катастрофи в историята на Земята

Повече от 99% от всички животни, живели някога на Земята, са изчезнали

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Повече от 99% от всички животни, живели някога на Земята, са изчезнали. Имало е случаи, в които за кратки периоди от време се е заличавала голяма част от живота на Земята, а учените ги наричат "масови измирания". 

Ето кои са седемте най-големи такива събития:

1. Камбрий-ордовик – 40% от живите организми на Земята умират

Това масово измиране се случва преди 488 млн. години и води до изчезването на над 40% от живите организми на Земята, които по това време са живеели в океаните. Едно от предположенията на учените е, че след дълъг топъл период на Земята е настъпила сурова ледникова епоха, която е унищожила повечето от свикналите на горещ климат видове.

2. Късен едиакарий – 50% от живите организми умират

Това е най-старото от установените масови измирания на Земята, което се е случило преди около 542 млн. години вероятно поради намаляване на нивата на кислород. Унищожило е над 50% от живите организми, които по това време са живеели изцяло в океаните.

3. Ордовик-силур – 70% от видовете умират

Преди 450 – 400 млн. години измират близо 70% от животинските видове, защото тогава повечето същества на планетата плували или пълзели в плитчините на океаните. Нивата на въглероден диоксид в атмосферата се понижили драстично, което довело до сериозно захлаждане на планетата. Настъпил ледников период, който предизвикал намаляване на нивата на световния океан, а много от плитките морета изчезнали напълно.

4. Късен девон – 70% от всички видове умират

Преди 375 млн. години изчезват най-малко 70% от видовете, а причина за това е развитието на водорасли в океаните, което довело до спад на нивата на кислорода във водата.

5. Триас-юра – над 70 – 80% от всички животински видове загиват

Преди около 200 млн. години масово измиране причинява смъртта около 80% от животните. Тогава огромна цепнатина се пропуква в земната кора в района на Атлантическия океан. Вулкани изхвърлят голямо количество въглероден диоксид, който повишава температурата на планетата. Близо 80% от всички животински видове, живели тогава, умират и започва ерата на динозаврите.

6. Креда-палеоген – над 75% от живота на Земята изчезва

Това е най-новото от големите масови измирания, което е вследствие на сблъсък на нашата планета със астероид. Случва се преди 66 млн. години и става причина за смъртта на над 75% от животните. Сблъсъкът изпраща милиони тонове прах в атмосферата и блокира слънчевата светлина за няколко дни

7. Голямото измиране перм-триас

Преди 252 млн. години се случва така нареченото голямо измиране. Това е най-мащабната глобална катастрофа, при която изчезват 96% от морските и над 70% от сухоземните гръбначни видове. Според различни оценки тогава загиват между 90 и 99 на сто от всички животински видове, населявали Земята в този период. Смята се, че милиарди тонове от вулканични киселинни изпарения унищожили озоновия слой и средната температура на морската вода достигнала 40 градуса. Киселинни дъждове валяли навсякъде и унищожили живота на Земята.

Според повечето учени в момента тече поредното масово измиране на живи организми на Земята, което обаче не се дължи на природни катаклизми, а е последствие от човешката дейност.