Много са местата, които са привлекателни за поюитателите на екстремните преживявания. Колкото и да са вълнуващи обаче, някои не е особено препоръчително  да бъдат посещавани от туристи. Каналът "7-те НАЙ" във vbox7 разкрива част от тях:

Долината на смъртта, САЩ

В долината е измерена най-високата температура в САЩ и втората в света – 56,7 °C в Грийнленд Ранч на 10 юли 1913 г. Поради липсата на вода Долината на смъртта е сред най-сухите и топли места в света. Температури от порядъка на 50 °C са нещо обикновено през лятото, докато зимните падат под 0 °C.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Данакил, Еритрея

50-градусови температури, множество активни вулкани, гейзери, които бълват токсични газове – има ли нещо по-страховито и ужасно? Това се случва в пустинята Данакил, Африка. Повечето хора вероятно биха сметнали това ужасно място за буквален „Ад на Земята“, но въпреки това то не спира да привлича много смели авантюристи от цял ​​свят. Имайте предвид, че посещението на пустинята Данакил самостоятелно, без опитен водач, е строго забранено.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Връх Вашингтон, САЩ

Връх Вашингтон държи световния рекорд за най-силни ветрове на повърхността на Земята. Най-високата регистрирана скорост е 327 км/ч. Те обаче не са единствения проблем в този район. Температурите могат да паднат до -40 градуса и непрекъснатите силни снеговалежи правят планината Вашингтон много опасно място. Въпреки скромната си височина от 1917 метра това е един най-смъртоносните върхове в света.

Вулканът Синабунг, Индонезия

Това е активен вулкан, разположен на индонезийския остров Суматра. Много често се случват изригвания, които оставят хиляди хора без подслон или поминък. Вече няколко пъти близките градове и села са изцяло покривани с лава и пепел – през 2010, 2013, 2014 и 2015 г. Последният взрив се случва на 27 февруари 2016 година. Това изригване изхвърля смъртоносен облак от вулканичен газ, камъни и пепел до височина 2500 метра.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Иля де Кеймада Гранде, Бразилия

Забраненият остров Иля де Кеймада Гранде се намира край бреговете на Бразилия, на 32 километра от бреговете на Сао Пауло. Той е дом на 4000 от най-смъртоносните змии на планетата, сред които и златната усойница. Отровата им е толкова силна, че може да разтопи човешка плът. С решение на правителството е забранен за посещения като опасно за живота място. Достъп до Иля де Кеймада Гранде имат само няколко учени, които всяка година изследват змиите там.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Национален парк Мадиди, Боливия

На пръв поглед това място изглежда много живописно, но всъщност е много опасно. Тъй като е дом на най-отровната и агресивна фауна в света – контактът с някое от растенията, които се намират в този парк, може да причини силен сърбеж, обрив и световъртеж. Всяко порязване или дори малка рана може стане причина да се заразите с тропически паразити.

Атолът Бикини, Маршаловите острови

Изгубен някъде в океана, този остров изглежда като рай. Но атолът Бикини всъщност е бил дом на множество програми за ядрени опити, които са превърнали живописния остров в радиоактивна пустош. Жителите са принудени да изоставят домовете си и дори днес това място остава опасно за живите организми – необичайно високото ниво на радиация, регистрирана на острова може да причини рак.

Снимка: Ron Van Oers, Wikipedia Снимка: Ron Van Oers, Wikipedia

Прочетете също и:

54.4°C са измерени в Долината на смъртта в САЩ

Най-враждебното място на света

Къде духат най-силните ветрове

Вулканът Синабунг изхвърли стълб от пепел