Кои са болестите, които могат да ни причинят кърлежите

През летния сезон ухапванията се увеличават

Кои са болестите, които могат да ни причинят кърлежите. В студиото на „Пулс“ темата коментира проф. Георги Попов, специалист по инфекциозни болести и ръководител на COVID звено в болница „Софиямед“.

По думите му една женска ражда по 2000-4000 яйца на гроздове във влажна почва. „Там яйцата се излюпват и се появяват ларвите. В стадиите ларва, нимфа и имаго се хранят – три пъти в целия си живот. Най-опасни са като нимфи, защото са най-гладни като всички деца, хранят се в кръв“, обясни той.

По думите му те стоят на върха на тревичките и чакат своите гостоприемници, могат да чакат с години. Усещат го по топлината.

„0,5 мм е големината на нимфата, като се нахрани става 200 пъти по-голяма. Симптомите след ухапване са най-напред кожни – петно, кръговато, елипсовидно с просветляване по средата. Други оплаквания са отпадналост, главоболие, нарушена концентрация. Виолетово-лилава оцветка на висулката на ухото е белег за лаймската болест. Има изтръпвания по лицето и бузите, както и по краката и ръцете. Може да се развие и менингит, аритмия, прескачане на сърцето“, посочи д-р Попов.

Специалистът обясни, че кръвните изследвания след ухапване от кърлеж се правят след минаване на известно време – поне 14 дни, за да се образуват антитела. Взема се антибиотик, който зависи от сезона.

Още по темата:

Все повече ухапванията от кърлежи у нас

Настъпи сезонът на кърлежите и алергиите