Вулканите винаги са впечатлявали със своето величие, както и с опасността, която носят на човечеството. Ето и кои са петте най-опасни активни вулкана в света.

Котопакси
Котопакси се намира в централната част на планинската верига Кордилери в централен Еквадор. Той е един от най-високите вулкани в света, достигащ 5897 м. Котопакси е един от най-активните вулкани на Земята, като е изригнал над 50 пъти от 16-ти век до днес. Последното му изригване е през 1904 г., макар, че през 2005 г. също е имал опити. Тъй като вулканът е близо до силно населен район, изригването му днес би имало опустошителни резултати.

Попокатепетъл
Попокатепетъл е вторият най-висок вулкан в Северна Америка, разположен само на 70 км югоизточно от Мексико сити. През 1994 г. от вулкана излиза гъст дим, а околните градове превантивно евакуират населението. През 2000 г. е регистрирано и едно от най-мощните изригвания на вулкана до момента. Учените прогнозират, че в крайна сметка предстои много по-силно изригване.

Везувий
Везувай е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Известен е с големите си изригвания, едно от които унищожава град Помпей през 79 г. сл. Хр. Само за няколко века е имал 8 големи изригвания, последното, от които е през 1944 г. Тъй като Везувий е близо до много населени райони на Италия, като Неапол, италианското правителство прави всичко възможно, за да се подготви за бъдещи изригвания.

Майон
Mайон е най-известният от активните вулкани, намиращ се на остров Лусон във Филипините. Известен е с формата си на почти перфектен конус. Вулканът изригва често, като най-големи щети нанася през 1814 г., когато убива повече от 1200 души. Последно Майон изригва през януари 2018 г., което налага евакуацията на повече от 56 000 души.

Планината Мерапи
Планината Мерапи или „планина на огъня“ е един от най-активните вулкани в Индонезия, който изригва от векове. Той се намира близо до центъра на остров Ява. Най-големият риск при този вулкан е пирокластичният поток, който при изригването си от 1994 г. убива 64 души. В края на 2010 г. има няколко изригвания с пирокластични потоци, които отнемат живота на много хора, а десетки хиляди са евакуирани.

Гледайте още интересни видеа в канала Top Of The Tops във Vbox7