Съвсем скоро ще настъпят студените зимни дни, а ние ще се впуснем в търсене на топлина и уютна атмосфера.

Когато падне снегът, а живакът в термометрите значително слезе надолу, тялото ни започва да се нуждае от храни с по-висока калорийна стойност, които да поддържат телесната температура в нормални нива.

Канала „7-те НАЙ“ във vbox7 ни предоставя списък с най-любимите храни за зимата. Вижте кои са те:

Сарми

Освен че са традиционно ястие, което не пропускаме да поставим на трапезата за Бъдни вечер, сармите са най-типичната храна, предпочитана от българските домакинства през зимата.

Туршия

Това е най-добрият заместител на пресните зеленчуци, които се намират рядко през зимния сезон. Полезните ѝ свойства са безброй, но едни от най-важните ѝ функции са да спомага за засилването на метаболизма и намаляването на нивата на всякакви захари в организма.

Супи

Най-популярната супа за българите е пилешката, а на второ място след нея се нарежда бобената чорба. Сред останалите фаворити на българите са тиквената и картофената крем супа.

Кисело зеле

Това ястие е подходящо да се яде както с месо, така и постно. Полезните му свойства се дължат на високото съдържание на фибри, пробиотици и витамин К2.

Картофи

Последните проучвания показват, че у нас най-много картофи се консумират през зимата. Вариантите за приготвяне са много и отново са любими на българското население.

Свинско месо

Високата хранителна стойност на свинското месо го прави изключително подходящо за студените зимни месеци.

Качамак

Качамакът е друго любимо на българите ястие, което, благодарение на царевичното брашно, от което се прави, съдържа редица витамини, глутен и полезни микроелементи, които правят организма ни по-силен през зимата.