Вярно е, че през последните няколко седмици времето у нас беше по-студено, отколкото ни се иска, но има населени места в света, където температурите остават мразовити чак до април и май, термометърът пада до минус 50 градуса по Целзий.

Ето списък на най-студените места в света според vesti.bg, които се позовават на информация от Deutsche Welle.

Якутск, Русия

Зима в Сибир винаги звучи смразяващо, но в Якутск е истински студено. С температури, които често падат до минус 45 градуса, този руски град е най-студеното голямо населено място в света. Зимата в града край река Лена продължава от октомври до май, като особено студени са декември и януари.

По улиците хората се придвижват с шейни, а двигателите на автомобилите замръзват и могат да бъдат отново запалени чак когато дойде следващото лято. Точно на два дни път от Якутск се намират и двете най-студени точки на Земята – Оймякон и Верхоянск, където температурите под минус 60 градуса никак не са необичайни.

Минеаполис, САЩ

Този американски град е известен със своя зимен карнавал, както и с най-големия в целия Среден Запад бирен фестивал. Тези масови прояви се провеждат на открито, но хладилници не са необходими, тъй като от ноември до март температурите са значително под нулата.

Улан Батор, Монголия

В столицата на Монголия през зимата е токова студено, че средногодишната температура е минус два градуса по Целзий – въпреки факта, че през лятото термометърът се качва и до 30 градуса. Според някои източници това е най-студената столица в света, а според други Улан Батор си оспорва първото място с казахската столица Нур-Султан (бивша Астана), където е измерена температура от минус 52 градуса.

Улан Батор е най-многолюден именно през зимата, тъй като номадите прекарват най-студения период от годината в милионния град, който е обграден от планини. Най-студеният месец е януари, а най-ниската измерена температура в града е минус 42 градуса.

Освен че е едно от най-студените населени места на планетата, Улан Батор държи и друг тъжен рекорд: на един от градовете с най-мръсен въздух в света. Това се дължи на факта, че жителите му масово се отопляват с въглища и дърва, поради което над града често има плътен смог.

Уинипег, Канада

В столицата на канадската провинция Манитоба през 5 месеца от годината температурата на въздуха остава под нулата. Замръзва всичко, а реките, езерата и парковете се превръщат в зимни пързалки за шейни и кънки. Там най-студени са месеците януари и февруари с температури между минус 20 и минус 30 градуса по Целзий.

Нур Султан, Казахстан

Зимата в Северен Казахстан продължава от ноември до април. Тогава реките са напълно замръзнали, а средната температура на въздуха е минус 15 градуса по Целзий. Най-ниската измерена температура в Нур Султан е била минус 52 градуса. Тъй като се намира в континенталната климатична зона, температурните различия във втория по големина град на Казахстан са много големи. След дългата и студена зима следва топло и сухо лято.

Прочетете и:

Кои са хората без страх от студа

Къде духат най-силните ветрове

Маратонци бягаха при минус 53 градуса