Aлпинистите са особена порода хора. Тe изпитват силите си до краен предел и дават всичко от себе си за постигането на цел, зад която не се крие материална облага. За тях голямата мечта е следващият покорен връх, а колкото по-труден е той, толкова по-удовлетворени са те.

Кои обаче са най-трудните за покоряване върхове? Вижте по-долу, а също и във видеото на канала “7-те най“ във Vbox7:

1. Анапурна, Непал

Височина: 8091 метра

Техническата трудност на тази планина е изключително висока. Това е 10-ият по височина връх в света. Близо 40% от опиталите се да го изкачат, намират смъртта си.

2. К2, Китай и Пакистан

Височина: 8611 метра

Техническата трудност на този връх в Хималаите е сред легендарните. Това е втората по височина планина в света.

3. Канченджунга, Индия и Непал

Височина: 8586 метра

Третият по височина връх на планетата взима все повече жертви с годините. Казват, че е дом на демон, който яде хора. Наричат го раксхаса. Само 187 души са успявали да покорят Канченджунга.

4. Баинтха Брак, Пакистан

Височина: 7285 метра

Тази планина е сред най-желаните за покоряване, но трудността ѝ я прави легендарна. Всеки опит да бъде покорен Баинтха Брак е задача, при която се стъпва почти с двата крака в другия свят.

5. Еверест, Непал и Тибет

Височина: 8848 метра

Еверест все още е място, което може да бъде покорено от малцина. Времето, височината и дебнещите лавини са смъртоносни. Те отнемат много животи през изминалите години. Славата на Еверест с времето избледнява заради комерсализацията.

6. Денали, Аляска, САЩ

Височина: 6190 метра

Това е най-високият връх в Северна Америка. Ужасното време, изолацията и ниската температура са сериозно изпитание за всеки, дръзнал да се отправи към Денали.

7. Айгер, Швейцария

Височина: 3970 метра

Намира се изцяло на територията на швейцарския кантон Берн. Трудността му за изкачване му печели псевдонима: Смъртоносната стена.

Прочетете и:

Смъртоносният К2: върхът, който отнема живота на всеки четвърти катерач

Височината на Монблан е намаляла с метър за 4 години

Еверест става по-мръсен и топъл

Разходка до древния вулкан в Странджа