Вятърът е един от основните фактори, които формират климата на Земята. Ето кои са най-ветровитите кътчета на Земята:

Шотландия, Великобритания

Шотландия поема най-много от силните атлантически ветрове от цялото Обединено кралство. Средногодишната скорост на вятъра там е около 27 км/ч.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сейнт Джонс, Канада

Сейнт Джонс е най-ветровитият град на Канада, в който средната годишна скорост на вятъра е 21 км/ч, а през 47 дни в годината поривите на вятъра имат средна стойност над 30 км/ч.

Патагония, Южна Америка

Заради разположението си в най-южната част на Южна Америка Патагония постоянно е в обсега на обграждащите я от изток и запад океани. В някои от градчетата са опънати въжета по улиците, за да могат хората да се държат за тях при силен вятър.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Антарктида

Антарктида е мястото, на което се раждат най-необикновените ветрове – катабатичните ветрове или още "спускащи се от хълмовете", както ги наричат. Възникват като комбинация от мразовития климат и формата на континента.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Връх Еверест, Хималаи

Най-силните ветрове там духат през зимата между ноември и февруари. Най-голямата измерена скорост, която вятърът е развил там, е била 281 км/ч през февруари 2004 г.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Остров Бароу, Австралия

На 10 април 1996 г. на Бароу е измерена скорост на вятъра от 408 км/ч. Според Световната метеорологична организация това е най-силният вятър, измерен някога.

Баку, Азербайджан

Древните персийци са го наричали "Град на блъскащите ветрове". На това място често има силни ветрове, които периодично издухват градския смог и прочистват въздуха на Баку.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Уелингтън, Нова Зеландия

Столицата на Нова Зеландия има репутацията на най-ветровития град на земята. Най-силният вятър, измерен там, е бил със скорост 241 км/ч.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Връх Вашингтон, САЩ

На 12 април 1934 г., метеорологичната обсерваторията, намираща се на този американски връх, е регистрирала един от най-силните пориви на вятъра  – 371 км/ч.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay