Асоциацията на британските туристически агенции (ABTA) отличи най-добрите световни дестинации в областта на екологичния туризъм. В тези кътчета туристите могат да посетят национални паркове и защитени гори, да се придвижват свободно пеша или посредством колело. Използват се възобновяеми източници за енергия, а рециклирането на отпадъците е сред основните приоритети. Ето кои са тези места:

Рейкявик

Това е град, в който има богато разнообразие от водноелектрически и природни ресурси. Столицата на Исландия може да бъде изцяло захранвана от възобновяеми енергийни източници, без това да струва много.

Бристол

Това е първият град, който е наречен зелена столица на Европа. Освен това въздухът в Бристол е един от най-чистите. Доброто устройство на трафика позволява броят на колоездачите по пътищата да се увеличава непрекъснато.

Цюрих

Общо 80% от електричеството в града идва от възобновяеми енергоизточници. Също така повече от 40% от боклука се рециклира.

Словения

Страната е успяла да постигне невероятна връзка между природа, туризъм и защита на околната среда. Около столицата Любляна е изграден зелен пръстен, наречен "Пътека на възпоменанието", който представлява огромен парк с велоалея.

Кения

Когато става дума за стратегия за опазване на дивата природа, Кения е един от най-добрите примери. Африканската държава е открила баланс между местните, туристите и опазването на фауната.

Муреа

На остров Муреа, който е част от Френска Полинезия, са въведени строги мерки за защита на морския живот. Там можете да се насладите на разходка с лодка или пък на такава в дълбините на морето сред неговите обитатели.

Сан Франциско

Става дума за един от най-екологичните градове в света. Сан Франциско е едно от малкото места, на които можете да прекарате почивката си разхождайки се, без да имате нужда от автомобил.

Копенхаген

Този град е популярен със своите екологични иновации. Копенхаген е определен за „най-зеления” в света. Над 40% от жителите всеки ден ходят на работа или училище с велосипед. В центъра на града се намира и 100% въглеродно неутрален хотел.

Алонисос

Гръцкият остров заема второ място в класацията. На Алонисос се намира най-големият морски природен парк в Средиземно море, който функционира в района. Скоро там беше открит първият подводен музей в потънал античен кораб от края на V в. пр.Хр.,

Коста Рика

Страната заема челна позиция в класацията на екологичните туристически дестинации. След обезлесяването на 2/3 от горите, Коста Рика предприема множество решения за възобновяване на растителността. Страната изключително успешно развива своя екотуризъм.