В събота бяха разпространени кадри от къмпинг „Смокиня“ край Созопол, на които се виждат щетите, причинени на защитените дюни. Днес на мястото са пристигнали представители на две министерства - на околната среда и водите и на туризма, научихме от NOVA. Тяхната задача е да установят категорично унищожени ли са защитени видове и кой е собственикът на терена.

"В съботния и в неделния ден експерти бяха на терен. Дюната е увредена. Не можем да кажем какъв процент от нея е увредена, но можем да твърдим, че е в защитена територия - изключително държавна собственост, но и в територията на концесионната площ", каза в ефира на "Здравей, България" директорът на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова.

"След получаване на данните от измерването ще преценим дали конценсионерът може да бъде санкциониран", заяви Радиана Йонова от "Управление на морски плажове" към Министерството на туризма.

Собственичката на къмпинга разясни, че теренът е частен. През лятото двама братовчеди са го продали на нов собственик. Предстои да бъде установено дали това е човекът или става въпрос за друго лице.