Откриха кой оцвети река Русенски Лом. Преди дни тя за пореден път потече в изненадващ цвят. През последните години сме виждали почти цялата цветова гама във водата. На 31 май тя беше оцветена в червено и черно, а  на 1 юни – в синьо.

Експерти от РИОСВ – Русе са извършили съвместни проверки с представители на „ВиК“ ООД-Русе на потенциалните източници на цветни отпадъчни води.

Проверени са дружествата „Оргахим резинс“ АД и „Унипак-В“ ЕООД. На територията на второто са проверени шахти от площадковата канализация. Установено е, че дружеството е допуснало заустване на оцветени производствени отпадъчни води в градски канализационен колектор „Трети март“, съобщават от МОСВ.

С това е нарушило задължителното предписание, дадено при предишна проверка – да не изпуска непречистени отпадъчни води и/или отпадъчни води и продукти, различни от регламентираните в градската канализационна мрежа.

От ВиК оператора са взети проби за анализ от последна ревизионна шахта на обекта, които ще се анализират до дни. За допуснатото нарушение срещу дружеството ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.

По темата:

Река Русенски Лом потече в различни цветове