Според американска психоложка коледната украса в домовете предотвратява семейните конфликти, защото създава добро настроение.

Различните комбинации от цветове за украсата повдигат духа, създавайки чувство за комфорт. Те засилват способността ни за приятни преживявания и релаксиране, а мекото и топло осветление подобрява настроението и креативността, но и засилва апетита.

"Склонни сме да си мислим, че сме различни от животните, но всъщност сетивата често определят реакциите ни. В саваната, където се е развила нашата сензорна система, топлата светлина обикновено означава запален огън в края на деня, а с него е свързано готвене и други приятни преживявания", коментира д-р Сали Огюстин.

Червеният цвят също е отговорен за доброто настроение. Благодарение на него хората стават по-сговорчиви. За мира в семейството допринасят домашният уют, меките тъкани и познатите аромати, защото предразполагат към нови преживявания.

Ако прекалим с украсата обаче, може да постигнем обратен ефект. Натрупаното пространство причинява стрес и хората може да се напрегнат, тъй като биологично сме предразположени да се оглеждаме за опасност. 

Ако около нас има прекалено много неща, трябва да пресеем много информация, преди да се успокоим, че сме в безопасност. Друг фактор, който може да ни напрегне е синята или студена светлина, тъй като тя не предразполага към разбирателство.