Златната слънчева есен продължава и в следващите няколко дни. Първата половина на първата ноемврийска седмица ще е слънчева с предпоставки за мъгли сутрин. Понижена видимост ще има по поречието на Дунав, около някои големи водоеми и на места в равнините, където липсва вятър.

От понеделник до четвъртък следобедите ще са слънчеви и с температури над обичайните за месеца. Кулминацията на настоящото затопляне ще е в сряда, когато в традиционно топлите райони у нас термометрите ще отмерят над 25 градуса.

Около края на седмицата облачността ще е по-значителна, а с нахлуването на по-студен въздух дневните температури ще се понижат. Облаците ще са повече, но вероятността за валежи все още е сравнително малка.

В периода 5-10 ноември има изгледи за по-мрачно есенно време с повече ниска облачност и валежи. Метеорологичните модели чертаят преминаване на област с ниско налягане над Западните Балкани и Гърция.

Втората седмица на ноември ще е по-хладна, като дневните температури ще паднат с няколко градуса спрямо летните стойности в края на октомври.

По-осезаемо захлаждане обаче се очаква в дните около 15 ноември. Тогава в ранните часове термометрите ще се колебаят около нулата, а през деня – до максимум 12-13 градуса.

Очертават се валежи, като някои метеорологични модели дори допускат сняг в планините и по някои високи места в Западна България.

Време е да помислим за гумите на автомобила – ако още не сте сложили тези със зимен грайфер, направете го в следващите дни и не чакайте дългите опашки. Това е необходимо не толкова заради очаквани валежи, а заради по-ниските температури към средата на ноември, които влияят на сцеплението с пътната настилка.