Общо три празника съвпадат на 14 февруари. Всеки един от нас може да избере дали да чества църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан или Свети Валентин.

Днес Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Кирил Славянобългарски, който роизхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Завършил е образованието си в Магнаурската школа в Цариград, където си спечелил прозвището "философ". Той тайно ходел при своя брат Методий в манастира на малоазийския Олимп, където двамата създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Константин Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На днешния ден почитаме и Деня на лозаря - Трифон Зарезан, който посвещаваме на труда и любовта ни към гроздето и виното. С въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква през 1968 г.  църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. По традиция днес селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Избира се "цар на лозята", който се смята за късметлия, за да може по време на "царуването" му да се роди богата реколта.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Голяма част от българите днес отбелязват и празника на влюбените - Свети Валентин. Светецът е роден в Италия и е бил християнски епископ, който защитавал влюбените от император Марк Аврелий Клавдий Втори който забранил на войниците да се женят. През 270 г. е обезглавен заради непреклонната си вяра в Бога, а скоро след това е канонизиран. Празникът започва да се чества през XIV век, като традиция става влюбените изразяват любовта си един към друг по най-различни начини.

Прочетете също и:

Облаци и дъжд на празника на влюбените