Човечеството трябва да се научи да се справя с глобалното изменение на климата и последствията от него. С метеорологичните аномалии, с проливните дъждове и бурите, с изчезването на планинските ледници, със смъртта на коралите. Все още можем да се подготвим с това. Ето как:

Коралите са особено силно засегнати от изменението на климата. Според ново проучване 90% от кораловите видове ще изчезнат.

А кораловите рифове са важни – само в Азия те осигуряват храна за един милиард души.

Австралийското правителство иска да предостави милиарди за спасяването на Големия бариерен риф – съкровище, което няма аналог, но и което има опасност да загубим. Има ли какво да се направи?

Почти всички планински ледници по света ще са се стопили до края на този век. Това показва на скоро публикувано изследване. Това означава, че запасите от питания на вода стават оскъдни и то не само в близост до планините. И нивото на морето се покачва. Алпите губят своите ледници.

Без незабавни мерки за защита на климата, почти всички от тях ще се стопят до края на този век.

Всяка година пожарите унищожават милиони хектари гори по света. В процеса се отделят почти 8 милиарда тона въглероден диоксид, около 20% от глобалните емисии, екологични щети с колосални размери и при това опустошителни икономически.

Повече гледайте във видеото, което е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“ и се излъчва всяка събота от 21:30 ч. по NOVA NEWS.

Прочетете също и:

Може ли да стане Австралия въглеродно неутрална

Защо изчезва рибата в Средиземно море

Уникални растения и животни на Галапагоските острови са застрашени от изчезване