Колко тежи Млечният път

Астрономи са успели да измерят масата на галактиката

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Астрономи успяха за първи път да изчислят точно масата на Млечния път с помощта на нови набори от данни, които включват теглото на тъмната материя.

Екипът от специалисти съставлявал експерти от НАСА и наблюдателния съд на Европейската космическа агенция „Гая", които са успели да определят, че галактиката тежи около 1,5 трилиона слънчеви маси.

Предишни проучвания показват, че масата на Млечния път е между 500 милиарда и 3 трилиона пъти масата на Слънцето. Несигурността се е появила заради различните методи, които са използвани, за да се премери тъмната материя и се смята, че съставлява близо 90% от материята във Вселената.

Астрономите са измерили скоростта на кълбовидните купове - плътни групи от звезди, които обикалят около галактиката на огромни разстояния, именно за да могат да преодолеят несигурностите.

Специалистите са използвали данни, събрани от сондата „Гая“ и телескопа „Хъбъл“ на НАСА, за да успеят измерят страничното движение на куповете. Това им позволява да изчислят общата им скорост, от което и тяхната маса.