През август миналата година астрономът Генадий Борисов откри неизвестна дотогава комета с помощта на специално конструиран от него телескоп. По-късно Международният астрономически съюз нарече кометата на откривателя ѝ – 2I/Борисов.

Кометата е вторият космически обект, чийто произход е извън Слънчевата система. Астрономите успяват да анализират състава ѝ и установяват, че тя е много по-различна от познатите комети, съобщават световните медии.

Според анализа на учените кометата 2I/Борисов е 3 пъти по-богата на въглероден оксид от другите комети. За съжаление на научната общност произходът на кометата не може да се установи. Предполага се, че тя се е реела замръзнала в междузвездното пространство и е приближила  случайно Слънчевата система. Тогава е била привлечена от гравитацията и е започнала да се нагрява и активира.

Наблюденията на астрономите показват, че от кометата се откъсват фрагменти, което може би е показател за разпадането ѝ. Поради тази причина учените ще продължават да я наблюдават.

Още по темата:

Дадоха име на първата межзудвездна комета