Започнаха спасителни операции за екипажа на 59-метровия товарен кораб, който пое вода и потъна тази сутрин близо до остров Имрали в Мраморно море, съобщава „Миллиет“, предава Meteo Balkans.

59-метровият товарен кораб потъна югозападно от остров Имралъ в Мраморно море, където височината на вълните достигала 3 метра. Беше стартирана операция по търсене и спасяване на екипажа с 3 кораба, които идват от Бандърма.

2 кораба и 2 катера на бреговата охрана бяха незабавно изпратени на мястото на инцидента и едновременно с това 2 влекача бяха назначени в региона от Главната дирекция за крайбрежна безопасност.

В резултат на започнатите издирвателно-спасителни дейности е открит един празен спасителен сал в района, където се смята, че корабът е потънал. 1 корвета и 1 самолет на бреговата охрана бяха назначени да пристигнат в региона, за да подкрепят усилията за търсене и спасяване.

В изявлението на Министерството на транспорта и инфраструктурата се казва, че в 06:32 ч. е получен авариен сигнал от сухотоварния кораб с име Batuhan A, който е дълъг 59 метра и има 6-членен екипаж.

Морските и въздушните елементи на командването на бреговата охрана и Главната дирекция за брегова безопасност (KEGM) са били насочени към региона незабавно. Направено е обаждане до корабите в региона чрез турското радио. Въпреки това AIS сигналът, получен от кораба с име Batuhan A, е прекъснат в 07:12 ч. и са направени следните изявления:

„Поради неспособността на кораба да отговори на повикванията, „фазата на опасност“ е обявена в съответствие със съответния параграф от Регламента за търсене и спасяване“. Въпросният кораб е отплавал от остров Мармара за Гемлик около 20:00 ч. вчера вечерта, натоварен с товар.

Издирвателно-спасителни дейности са извършени от всички съответни елементи. Лодките TCSG 25,TCSG 85,TCSG 313, които пристигнаха в района за кораба на име Batuhan A продължават да издирват.

Метеорологът проф. д-р Орхан Шен сподели пред новинарския канал СНН Тюрк, че в района се очаква засилване на бурята. По думите му скоростта на вятъра над морето е по-висока, отколкото на сушата. Става дума за стойности от 50-70 км/ч., като се очаква скоростта да отслабне тази вечер. В момента в района има проливен дъжд, който може да попречи на спасителните работи.

Височината на вълните може да надхвърли 3 метра поради влиянието на вятъра. Метеорологичните условия не са подходящи за спасяването на екипажа.