НАСА, космическото ведомство на САЩ, е в подготовка за осъществяване на амбициозен 12-годишен проект, съобщават информационните агенции по света. Космическата мисия, наречена "Луси", ще отпътува към астероидите на Юпитер, за да ги наблюдава отблизо.

Троянските астероиди на Юпитер са около 7000 на брой и са разделени на две групи. Едната група гравитира по орбитата на Юпитер, като го предшества, а другата група, гравитирайки, следва Юпитер.

Задачата на "Луси" е през 2025 г. да премине над главния астероиден пояс между Марс и Юпитер. През следващите години корабът ще пътува до 7 избрани троянски астероида, като ще се доближи на разстояние 400 – 950 км.

Тези астероиди са интересни на учените с това, че имат различни цветове, което вероятно е индикатор откъде са дошли, преди да попаднат в орбитата на Юпитер. Изследователите се надяват да проучат геологията на тези астероиди, техния състав, плътност, маса и обем.

Космическият кораб е оборудван с повече от 3 км кабели и огромни слънчеви панели – той е първият кораб, захранван със слънчева енергия, който ще се отдалечи на толкова голямо разстояние от Слънцето. Общата стойност на мисията, вкл. 12-годишната ѝ експлоатация, е 981 млн. долара.

 


Интересна е историята на името "Луси" – през 1974 г. в Етиопия е открит австралопитек, впоследствие наречен Луси, чиито вкаменелости са изиграли съществена роля за изясняване на еволюцията на човечеството. Използвайки същото име за космическата мисия, специалистите от НАСА дават знак, че се надяват да разбулят историята на създаването на Слънчевата система.

Официалното лого на мисията "Луси" е във вид на диамант, което отново е препратка към откриването на австралопитека, когато изследователите слушали песента "Луси в небето с диаманти" (Lucy In The Sky With Diamonds) на "Бийтълс".