Кораловите рифове съставляват значителна част от океанската екосистема край бреговете на американския щат Хаваи и са важни за икономиката на района.

Необичайно силните проливни дъждове, които според прогнозите, ще стават все по-често явление заради глобалното затопляне, причиняват вреди не само на сушата, а застрашават и кораловите рифове.

Кораловите рифове защитават населените крайбрежни райони от океанските вълни и тропическите бури, което във финансово изражение е равно на над 860 млн. долара годишно, според агенцията за геоложки проучвания на САЩ, цитирана от световните медии.

 

Мартенските наводнения в щата бяха причинени от въздушна система, която надвисна над острова и причини проливни валежи в продължение на две седмици.

Според климатолозите вследствие на глобалното затопляне през последните сто години налягането на изпаренията в атмосферата се увеличава. Данните сочат, че дъждовете стават все по-интензивни и все по-чести в района и силно вредят на кораловите рифове, тъй като върху тях се отлага голямо количество седименти.