Коринтският канал в Гърция съединява Сароническия залив на Егейско море с Коринтския залив на Йонийско море. Каналът пресича тесния Коринтски провлак и отделя полуостров Пелопонес от сушата. Строителите прокопават канала в провлака, на нивото на морското равнище, без употреба на шлюзове.

Дължината на канала е 6343 m, широчината варира от 21 до 25 m, а дълбочината на водата е 8 m. Стените на канала са от естествен произход, главно седиментни скали и варовик, и достигат височина 75 m.

Преминаването на големи товарни кораби през канала е невъзможно, защото е тесен. Той се използва главно от туристически кораби, като годишно преминават около 11 000 кораба – това е една от най-зрелищните гледки от Гърция по въздух.

Най-големият кораб, преминавал през канала, е круизният "Бреймар" с дължина 195 m. Необходими са невероятни умения и спокойствие, за да ръководиш преминаването на кораба, тъй като на най-тесните места остава по-малко от метър разстояние от всяка страна.

Когато корабите преминават през канала, те осъществяват една древна амбиция, за чиято реализация са били необходими повече от 2000 години. Древните гърци знаели, че каналът е много важна стратегическа точка за развитието на търговията и цивилизацията.

Прокопаването на канала започнало през I в.н.е. при император Нерон, но първият кораб преминал през него едва на 25 юли 1893 г.

Гледайте още интересни видеа в канала на National Geographic във Vbox7