Новата година започва с планираното през февруари начало на американската програма "Артемис" на НАСА за връщане на астронавти на Луната, съобщават информационните агенции.

През първия етап на програмата "Артемис 1" се предвижда безпилотен полет на космическия кораб "Орион" с ракета-носител "Спейс лонч систъм" около Луната и връщане на Земята. Ако мисията завърши успешно, през втория етап "Артемис 2" ще бъде осъществен пилотиран полет около Луната.

 


За 2022 г. е предвидена също и мисията "Луна-25" на руската космическа агенция "Роскосмос". По време на мисията космическият кораб "Луна-25" ще кацне близо до южния полюс на Луната в кратера Богуславски и ще проучи състава на полярния реголит. Изстрелването на "Луна-25" е планирано за юли 2022 г. и е първата мисия на Русия до Луната от 1976 г. насам.

 


За август 2022 г. е насрочено изстрелването на мисията "Психея" на НАСА. Мисията носи името на металния астероид 16 Психея, разположен в главния астероиден пояс, който е обект на проучването. Космическият кораб "Психея" ще влезе в орбитата на астероида, за да проучи неговите геология, форма, състав и други параметри, тъй като учените предполагат, че е възможно астероидът да представлява желязното ядро на протопланета с размерите на Марс.

 


На 20 септември 2022 г. ще стартира руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" – съвместна програма на Европейската космическа агенция (ЕКА) и "Роскомос". По план конструираният в Русия спускаем апарат "Казачок" ще позиционира роувъра "Розалинд Франклин" на ЕКА на повърхността на Марс. Марсоходът ще търси признаци за минал живот на Червената планета.