Коста Рика е една от най-зелените страни в света, а жителите ѝ, които са около 5 милиона, са определяни за едни от най-щастливите хора на планетата, разказва World economic forum. Страната не разполага с петрол, въглерод или други природни богатства. 

Най-важният ресурс на държавата обаче са хората, затова правителството инвестира в тяхото образование с ясното съзнание, че това е най-добрият начин да се постигне икономически растеж и благосъстояние.

През 1948 г. армията е разпусната и освободените средства се използват за общественото здравеопазване, което е безплатно и достъпно за всеки. През 2017 г. държавата инвестира 7,4% от брутния вътрешен продукт в образование – за сравнение средната стойност по света е 4,8% (2016 г.), и това е една от най-добрите инвестиции според президента на Коста Рика.

През 80-те години на ХХ в. голяма част от горите в страната са изсечени, за да се освободят площи за земеделие, но благодарение на десетилетия упорита работа сега горите покриват 55% от площта, а около една четвърт от територията е защитена в национални резервати. 

През 1994 г. в конституцията на Коста Рика е записано правото на всеки жител на здравословна околна среда.

Предвижда се до 2021 г., запазвайки икономическия си растеж, Коста Рика да има нулев въглероден отпечатък посредством намаляване на въглеродните емисии и употребата на изкопаемите горива.

За целта са предвидени финансови стимули за употреба на електрически превозни средства, тъй като 70% от използваната елктроенергия е за транспорт. 

През 2009 г. Коста Рика е идентифицирана като най-зелената страна в света.