Фойерверките са красиви, нали? Е, белите ви дробове със сигурност не са на същото мнение. Всяка Нова година по целия свят небето се оцветява в най-различни нюанси, с които хората свързват традицията да се празнува новата обиколка на Земята около Слънцето.

Вредите, които фойерверките нанасят върху околната среда, са много. Затова преценете дали настина е толкова важно това събитие да се отбелязва с гърмежи, или е достатъчно просто да сте в приятна компания и повдигаща настроението музика.

От какво са направени фойерверките

Големината, цветът и силата на звука от фойерверките се дължат на поредица от химични реакции. В списъка на химикалите влизат елементи като барут, оцветители, взривни вещества и други, които отговарят за зрелищната експлозия.

Най-общо всички фойерверки са горящи смеси от механично смесени окислител и гориво т.е. аналози на черен барут. Обикновените пиратки съдържат пиролузит и алуминиев прах, а понякога и сяра. Фойерверките дължат цвета си на различни метални прахове, съставени от токсични съединения на натрий, калций, селен, мед и др.

Влошават ли фойерверките качеството на въздуха

Краткият отговор е „да“. Във пиротехниката се съдържат 3 основни вида прахови частици: PM10 – груби частици с диаметър от 2,5 до 10 микрона (прах, мухъл и цветен прашец), PM2.5 – фини частици с диаметър от 0,3-2,5 микрона (най-често се отделят от двигателите на автомобилите и промишлеността), както и UFPs – ултрафини прахови частици с диаметър от 0,3-2,5 микрона (най-опасният замърсител на въздуха).

Според проучване, проведено в Олбани, Ню Йорк, непосредствено след празнично честване на Нова година концентрациите на PM замърсители могат да достигнат до 8 пъти по-високи нива от обикновено.

Проучването също така посочва, че вятърът може да пренася замърсителите на стотици километри, дори на места, където никой не използва фойерверки.

Какви здравословни проблеми може да причини това замърсяване

При хората с респираторни заболявания като астма и хронични белодробни разстройства може да се появи задух, кашлица или болка в гърдите. Фойерверките обаче могат да бъдат вредни и за хората с нормално здраве, причинявайки главоболие, възпаление на дихателните пътища, сърдечен удар, високо кръвно налягане, намалена белодробна функция, пневмония, ларингит и други.

Как да ограничим замърсяването на въздуха, причинено от фойерверки

Използвайте безопасни алтернативи на традиционните фойерверки. Има такива, в които се съдържа сгъстен въздух вместо барут. В някои китайски градове от години се използват дронове, оборудвани с цветни светлини, които също създават красиви форми в небето.

Отправете призив към местните власти. Община Стара Загора вече съобщи отмяната на традиционната заря по случай настъпването на Нова година. Решението е взето в резултат от призива на Фондация „Четири лапи“, която обяви кампания „Посрещни Нова година без фойерверки“.