Планинският туристически град Банско винаги е имал какво да предложи на гостите си. Това е неоспоримо, но в последните години курортът се модернизира и все повече се превръща в голям международен ваканционен център. За това свидетелства огромният поток от посетители, който регионът отчита не само през зимата, но и през по-топлите сезони, когато няма сняг и обикновено най-големи печалби бележи морският туризъм. Идват хора не само от България и съседните страни, но и жители на Западна Европа, които смятат, че курортът по нищо не отстъпва на тамошните. Разбира се, първото нещо, от което имат нужда туристите, е луксозен хотел в Банско. Град Банско изобилства от места за отсядане, но истинският лукс трябва да бъде намерен.

Снимка: Лъки Банско СПА & Релакс Снимка: Лъки Банско СПА & Релакс

Преди броени дни Банско за седма поредна година отнесе приза за най-добър курорт у нас, присъден от Световните ски награди. Гордостта на Пирина получава приз от първенството за седма поредна година, а за шести път това е именно златото за България. Това не е случайно. Именно в Банско се намират някои от най-луксозните хотели не само в страната ни, но и на целия Балкански полуостров. Същевременно, всичко това е в перфектна хармония с природни гледки и уникални склонове.
 
Ски и зимните спортове са силно развити в Банско. Всяка зима туристи и любители на екстремните усещания и снега се стичат тук от най-различни точки на света, за да покарат ски, борд или кайт в планината. Има влекове и удобни лифтове, включително за деца, както и безбройни километри от вълнуващи писти с различна степен на трудност, в зависимост от уменията на спортуващите, включително и професионални трасета. Поради тази причина градчето е и домакин и на събития, организирани от Международната федерация по ски. Провеждат се и състезания по сноуборд и фри райд ски, в които гостите на града могат да вземат участие или да погледат като зрители.
 
Снимка: Лъки Банско СПА & Релакс Снимка: Лъки Банско СПА & Релакс
 
Планината навява чувство за усамотеност и връзка с природата. Все пак е чудесно, когато в близка и удобна локация си имаме всичко, от което човек може да има нужда, за да прекара по възможно най-добрия начин своята ваканция. Инфраструктурата на Банско е изключително добре развита и осъвременена, като така природата не се отдалечава, а като че ли още повече се доближава до нас - ежедневно от градчето вървят трансфери към местните живописни местности и ски писти, за да могат туристите да се придвижват възможно по-лесно и да извлекат максимална полза от своята ваканция.

Снимка: Лъки Банско СПА & Релакс Снимка: Лъки Банско СПА & Релакс

В Банско има и редица културни забележителности. Много скоро ще забележите, че повечето от старите къщи в градчето имат автентичен вид и статут на паметници на архитектурното наследство. В района има няколко църкви, които си струва да посетим, ако имаме интерес към историята и религията. Най-голямата църква е “Света Троица”. Построена е в началото на XIX век чрез събиране на дарения от местни големци.

Снимка: Лъки Банско СПА & Релакс Снимка: Лъки Банско СПА & Релакс

Ако сте почитатели на гурме кухнята, Банско има какво да предложи и на вас. По отношение на кулинарията, курортното градче не отстъпва по нищо на френските или швейцарски топ локации. Тук можете, разбира се, да опитате автентична местна кухня, която жителите на градчето са предавали от поколение на поколение през годините и днес могат да се опитат в малките кръчмета и механички в центъра на Банско. Същевременно, ако ви липсва все пак усещането за космополитност на големия град, тук ще намерите и всички първокласни модерни фюжън ястия, италианска, швейцарска, японска кухня, за които можете да се сетите, и нищо няма да ви липсва. Петзвездните хотели с изискани ресторанти като “Лъки Банско СПА & Релакс” могат да ви предложат вкусна храна в от всички краища на света, докато вие се намирате на едно-единствено място.
 
В Банско можем да се погрижим и за здравето си, като посетим центрове за спа и масаж, както и специализирани аюрведа клиники, йога студиа, солни стаи и био басейни. На място можем да се консултираме със специалисти, които да ни насочат към програма или терапия, която да ни помогне да станем по-здрави или да възвърнем тонуса си.