Международен изследователски екип откри каменни сечива на възраст 2,4 милиона години, съобщи през ноември агенция "Франс прес". Откритието е направено при разкопки в района на Сетиф, Алжир. Находките са много по-стари от намираните досега в района и са много подобни на откритите по-рано сечива в Източна Африка.
 
Откритието е направено в два археологически пласта – единият отпреди 2,4 милиона години, а другият отпреди 1,9 милиона години.
 
От десетилетия Източна Африка е смятана за люлка на човечеството, тъй като там са открити най-древните сечива, които датират отпреди 2,6 милиона години. Една от хипотезите на учените след новото откритие е че технологията за изработване на сечива се е разпространила бързо на континента. Според друга хипотеза технологията е възникнала едновременно в Източна и Северна Африка, които са били добре заселени.
 
На обекта в района на Сетиф са открити парчета дялан варовик и кремък, а също и фосилизирани животински кости от прародители на крокодилите, слоновете, хипопотамите и жирафите. Предполага се, че сечивата са били използвани за умъртвяване на животните.