Къде се намира най-големият плаващ соларен парк в Европа

До него може да се стигне само с кратка разходка с лодка

Най-големият плаващ соларен парк в Европа беше открит в Португалия този февруари. Намира се близо до границата с Испания. Вече е планирано и разширяването му, за да се постигне целта за 100% възобновяема енергия до 2030 г.

Така Португалия прави рекордно бърз завой към зелената енергия.

Соларният парк се намира на португалския язовир Алкева. Неговата площ се равнява на 6 футболни игрища и до негоможе да се стигне само с кратка разходка с лодка, за която Мигел Патена е давал много интервюта.

На него и екипа му са им били необходими 7 години, за да завършат фотоволтаичния парк с мощност 5 мегавата.

„Паркът работи и всички напълно разбират какъв е потенциалът, с който разполагаме. Това за мен лично е много важно. Моята цел и тази на целия ми екип е не само продажбата на енергия. Става дума за това, че нещата, които са устойчиви, са смислени и използват възможно най-малко ресурси”, заяви Мигел Матена, директор на EDP Group.

„Енергѝас де Португал” инвестира много в областта на възобновяемата енергия. Понастоящем слънчевата енергия съставлява само 6% от енергийния микс на страната.

 

 

Предимството им е, че заемат пространства, които не биха могли да се използват по друг начин. А тъй като са на вода, производството на енергия е по-ефективно, отколкото на сушата, защото панелите не се нагряват толкова много и вероятно ще издържат по-дълго.

Хиляда и петстотин местни домакинства получават чиста енергия от системата, която е финансирана основно от португалския държавен енергиен доставчик „Енергѝас де Португал”.

Масивът от панели се свързва с мрежата чрез водноелектрическата централа в язовира. Излишната слънчева енергия може да се съхранява или да се използва за изпомпване на вода обратно в язовира, за да се генерира водноелектрическа енергия. Дванадесетте хиляди панела и двадесет и петте хиляди плаващи устройства на язовира Алкева са тествани да издържат на вода, вятър и бурни вълни.

Поплавъците се произвеждат в този завод в Кастала, област Аликанте в Испания. Хуан Карлос Ернандес е един от инженерите, които стоят зад тази технология. Те са изработени от рециклирана полиетиленова пластмаса и се продават като топъл хляб. Ернандес казва, че компанията му получава заявки от Азия, Африка и Южна Америка и се разширява, за да отговори на търсенето.

„На производствените площадки става дума за 30-40 работници. И в бъдеще ще има много повече работа“, посочи Хуан Карлос Ернандес, инженер.

Това значи и че можем да очакваме още много такива плаващи соларни паркове да се появят по целия свят в бъдеще.

Прочетете и:

Слънчевите панели стават задължителни във Виена

Японските плаващи слънчеви панели