Хората отглеждат кафе във Вале де Агаете на остров Гран Канария още от XIX век. Влажният климат и плодородната почва там са идеални за отглеждането на кафе. Това е единственият регион в Европа, където вирее кафе.

За да се избегне изтощаването на почвата, се култивират също авокадо и цитрусови плодове.

Според Антонио Маркес, производител на кафе, качеството му силно зависи от почвата, климата, валежите, промяната в температурата – те определят вкуса на напитката, която наливаме в чашите си.

За разлика от големите плантации, тук кафеените череши се берат на ръка, и то само узрелите плодове. След това се сушат  самостоятелно на слънце и вятър. След като изсъхнат, черешите се обелват.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Процесът на печене придава на кафето истинския вкус и аромат.

А какъв е вкусът на кафето на остров Гран Канария – кисело и сладко, с лек плодов нюанс.

Прочетете и:

Ще изчезне ли диворастящото кафе