Строителство по нови правила предвижда Европейският парламент. Заради високото потребление и вредните емисии от 2028 година или само след 5 години се предвижда всяка обществена сграда да е с фотоволтаик.

Малка фотоволтаична система е изградена в двора на скулптора Милен Иванчев, който, за да живее и твори сред природата, се налагало години наред да плаща промишлен ток. Това го мотивирало да намери алтернативен вариант, разказва NOVA.

„Не само от това! От проблемите с тока. Има чести спирания. Освен това е много висока цената!“, твърди Милен Иванчев.

Сега фотоволтаикът захранва всичко в къщата.

Бойлер, 2 фризера, пералня. Отделно всички лампи, компютрите не ги изключваме. Така си стоят през нощта. Нощното осветление отвън, което е на сензори и се изключва и гасне през нощта“, разказва скулпторът.

Фотоволтаикът е малък и служи само за собствени нужди.

„10 киловата е. Разположен е на 42 квадратни метра и е с инвертор от 6 киловата“, твърди експертът инженер Михаил Михайлов.

Инвестицията на Милен е общо 20 хиляди лева.

„Парите, които се дават накуп, са много и всеки ме пита „За колко години ще ги изплатиш?“. Обаче аз искам да кажа, че усещането, че живееш на слънчева енергия е нещо неописуемо“, посочва Иванчев.

Идеята на Европейския парламент да въведе задължително поставяне на фотоволтаици до всяка новопостроена къща след 2028 година изглежда различно в представите на скулптора и на енергийния експерт.

Инвестицията безспорно ще оскъпи имотите, но пък ще компенсира с производство на ток за нуждите на дома и то ще е от полза.  Гарантираният живот на батерията е 10 години, но фотоволтаичните панели го имат четвърт век.