Легендарната американска състезателка по ски Катрин „Каша“ Ригби загина, след като бе затрупана от лавина в Албания. Тя си отиде на 54-годишна възраст, предава Vesti.bg, позовавайки се на информация от New York Post.

Ригби е била в ски центъра в Брезовица, Косово, заедно с годеника си Магнус Улф Мъри, когато малка лавина я затрупала извън пистата. Това сочи информация, публикувана от Ski Magazine. Изданието съобщава, че Улф е достигнал годеницата си 20 секунди след падането на лавината и веднага е направил опит да я спаси с изкуствено дишане.

В резултат на сблъсъка с лавината Ригби е получила вътрешен кръвоизлив в гърдите и увреждане на белите дробове. Тя е починала само няколко минути след като е била пометена от природната стихия.

 

 

Ригби е паднала от върха на пистата и е предизвикала фаталната лавина, съобщават местните власти. Служителите твърдят, че лавината е била широка около 25 метра и висока над 9 метра.

От Косовската планинска служба за търсене и спасяване съобщават, че са получили сигнал за помощ в района на „Орлово гнездо“, който е високорисков за лавини, предава EuroNews.Albania.

„Първата информация беше за загубили се двама скиори в мъглата, но след като събрахме данни, проблемът беше идентифициран и започнахме да претърсваме подозрителния район“, написа службата в социалните мрежи.

 

 

Преди смъртта си Ригби публикува снимка от ски курорта, в която предупреждава за силните ветрове.

Страничният дъжд, голямото топене на снега и ветровете, твърде силни, за да се пуснат лифтовете, но това не спира спортистите“, разкрива Ригби в последния си пост в Instagram в деня на смъртта си със снимка на свирепите условия.

Ригби променя облика на ски спорта и се казва, че е предефинирала този спорт „със своя високоскоростен стил“, според Ski Magazine. През 2015 г. тя участва и в предаването Ultimate Survival Alaska на National Geographic по време на сезон 3.

След като се появи новината за смъртта ѝ, в социалните мрежи заваляха възпоменания.

Прочетете също и:

Лавина затрупа сноубордисти и скиор в Боровец

Опасностите в планините на прага на зимата

Скиджоринг – един необикновен зимен спорт