Руски турист беше изваден жив от планински спасители в Банско тази събота, след като е прекарал два часа под лавина в планината над града, съобщи NOVA

Сигналът е бил подаден в 11 часа от негов приятел, с който са били заедно на пистата. Той информира спасителите, че приятелят му е затрупан от лавина. Специалистите са се отзовали за по-малко от 10 минути и започват да търсят пострадалия под заплахата отгоре да се свлече нова лавина, съобщава ръководителят на Планинска спасителна служба – Банско Румен Баряков.

„По случайност с периферията видях някакво движение в долния край на лавината, отначало си помислих, че минава катерица, обаче нещо ме човръкна отвътре и директно се насочих натам по най-бързия начин и се оказа обувката на човека - мърдаше. По голяма случайност имаше дупка, през която да диша с устата. Ако го нямаше този клек, той щеше да е точно под най-голямата снежна маса и нямаше да има никакъв шанс”, казва Михаил Климов, планински спасител.

Сноубордистът се е разминал само с премръзване и уплаха, няма никакви травми. Той и приятелят му са карали извън пистите и сами са предизвикали лавината.

„Човек не можеш да го спреш - и в съседния улей някои се пускаха, докато ние изравяхме”, добавя Михаил.

Карайте по маркираните писти, затова е курорт - иначе ще оставим планината така на свободно и всеки, който иска да си чупи главата.”, обяснява Иван Обрейков, маркетинг-директор на ски зона Банско.

Обстановката в планините в момента е изключително лавиноопасна, предупреждават опитните спасители.