Лавините не падат случайно

Лавините спадат към природните явления с най-големи разрушителни последици, наред със земетресенията, ураганите и изригването на вулкани

Зимните бури са покрили района на Скалистите планини в Британска Колумбия с 12 метра сняг. Ако температурите се повишат, последиците ще са фатални.

По високите хребети ветровете са образували огромни снежни шапки, някои от които достигат дебелина 7 м.  С повишаването на температурите снежните шапки стават все по-нестабилни.

Десетки хиляди тонове сняг се устремяват надолу със скорост 130 км/ч. С промянната на климата лавините стават все по-големи. Колкото по-нестабилни и сурови стават зимите в планината, толкова повече жертви ще има.

Факти за лавините: стръмните склонове понякога са безопасни, друг път са нестабилни; 90% от жертвите загиват в лавини, които самите те са предизвикали; след 35-ата минута шансът за оцеляване на затрупан от лавина човек е едва 27% .

За българските планини са характерни няколко вида лавини: сухи лавини от мек сняг, лавини от мокър мек сняг, снежни дъски и прашни лавини.