Целта на съвместния проект на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН е да се изследва движението на замръзналите планини на остров Ливингстън с наземни и сателитни данни, съобщава Telegraph.bg.

Планираните проучвания включват непрекъсната регистрация на трусовете от сеизмична станция LIVV, кратки сеизмични записи от ледниците в района на българската антарктическа база, както и видеорегистрация на срутвания от лед.

Изследванията от предходните години показват, че над 16 000 труса са разлюлели ледника Перуника на остров Ливингстън. Трусовете продължават от секунда до минута.

Първата сеизмична станция е инсталирана през 2015 г. в близост до Перуника. До 2018 г. сеизмичните записи са правени само през астралното лято, когато е отворена българската полярна база, а от януари 2020 г. сеизмичната станция работи целогодишно.

Земетресенията, причинени от движението на ледниците, са открити едва преди 30 – 40 години. Повечето регистрирани сеизмични събития в района имат природен характер – земетресения, вулканична активност, ледотресения, срутване на лед и др.

Дълго време се е смятало, че в Антарктида не стават земетресения, но инсталирането на сеизмични станции показва друга картина.

Прието е по-силните земетресения да се наричат ледени трусове, а по-слабите – ледени шокове.