Скоростта на повишаване на нивото на световния океан се утроява, заради ускореното топене на ледовете. Това показват последните проучвания на международен екип от учени, обединени в проекта Ice sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise (Imbie).

Данните се събират от сателити, които денонощно наблюдават района. Анализите се извършват на всеки 5 години, а последният е направен през 2017 г.

Резултатите потвърждават ускоряването на топенето и показват, че то достига до около 200 млрд. тона лед на година. Тези данни показват тройно по-големи стойности спрямо 2012 г., което означава, че скоростта се увеличава с по 0,6 мм на година. 

Общото годишно повишение е цели 3 мм. Оказва се, че за 25 години Антарктика е загубила около 3 трилиона тона лед.

"Твърде топло е за Антарктика. По-топло е с около половин градус по Целзий отколкото е подходящо за континента и това топи близо 5 метра лед от основата си всяка година. А това се отразява на нивото на световния океан", коментира Андрю Шепарт, ръководител на Imbie.

Космическите агенции наблюдават региона от 1992 г. насам и показват, че завишаване на топенето има в почти всички райони. От тогава до сега Антарктика е допринесла за повишаването на световния океан с повече от 7,5 мм.

Imbie има готов модел, който прогнозира какво ще се случи до 2100 г. Според него нивото на океана ще се повиши с 50 см. до 60 см., което ще се отрази сериозно на всички крайбрежни градове, ще предизвика промени в климата и живота на планетата.

Учените казват, че правителствата вече трябва да взимат всичко това предвид при планирането на бъдещето и защитата на крайбрежните населени места.