Съществува заплаха от голямо наводнение след около 80 години в райони, в които днес живеят около 400 млн души. Това може да стане възможно заради ускореното топене на ледовете в Гренландия и Антарктида, което към момента се случва 6 пъти по-бързо, отколкото през 90-те години, а това води до повишаване на морското равнище, съобщават инфоагенции, цитирани от NOVA.

Топлата вълна в Арктика през лятото на 2019 г. счупи рекорда от 2011 г. по загуба на полярен лед от 552 млрд тона. Това количество се равнява на близо 8 басейна с олипийски размери, които се изтичат в океана всяка секунда. От всички катастрофални последствия от глобалното затопляне покачването на морското равнище може да се окаже най-пагубното.

Допълнителните сантиметри, които ще се добавят към сегашното ниво до 22 век, ще са отговорни за това бурите вследствие на тропически циклони да бъдат много по-разрушителни.

„Всеки сантиметър повишено морско равнище води до наводняване на бреговете и до крайбрежна ерозия, нарушава живота на планетата”, коментира професорът от университета в Лийдс Андрю Шепърд, който ръководи проучването заедно с Ерик Айвънс от НАСА.

„Ако Антарктида и Гренландия продължат да следват най-лошите сценарии от затоплянето на климата, те ще доведат до допълнителни 17 см повишаване на морското равнище до края на века”, се казва в негово изявление.

Над 92% от леда, който изчезва от Антарктида, както и 1/2 от този от Гренландия, се топи заради затоплянето на океаните, а това ускорява движението на ледниците към морето. Останалата част от ледените загуби на Гренландия се дължи на повишаващата се температура на въздуха. В момента най-големите водни басейни са от изключителна помощ на човечеството, тъй като абсорбират повече от 90% от излишната топлина от глобалното затопляне. 

Очаква се загубата на ледена маса да се увеличи близо 6 пъти - от 81 милиарда тона до 475 милиарда тона годишно за по-малко от три десетилетия.

До 2100 г. морското равнище може да се покачи с около 50 см, но ако човечеството успее да постигне „въглероден неутралитет” до средата на века, покачването вероятно ще бъде ограничено до 43 см.

„Най-лошият случай”, който предполага, че въглеродните емисии продължават да са непроменени или че самата Земя ще започне да повишава концентрациите на парникови газове, би довел до увеличение с 84 см, пише в специалния доклад на IPCC за океаните, който беше публикуван през септември.

През последните 10 години тенденцията за покачване на морското равнище е с близо 4 мм годишно. Дори при възможно най-оптимистичния сценарий за въглеродните емисии е вероятно покачването да се повиши 10 пъти.

Гренландия и Западна Антарктида, за които голяма част от учените са на мнеиние, че вече са преминали точката, от която няма връщане, и в крайна сметка ще загубят целия си лед - заедно притежават замръзнала вода, която може да покачи водата в океаните с до 13 метра.