Всички играчки, с които традиционно украсяваме елхата си на Коледа, имат своя забравена във времето история. Една притча разказва за тъжния Дядо Коледа, който в навечерието на празника почукал на прага на младо семейство и от сърце помолил родителите да чуят, помнят и разкажат легендата за играчките децата си, за да знаят, че те са символ на добрина, любов и благодарност.

Зеленият цвят елхата символизира голямата надежда на човечеството, а острият й връх, насочен към небето, показва посоката на човешката мисъл.

Звездата, която поставяме на върха на дръвчето, представлява е „небесният знак на обещаното отдавна... Бог обеща да дари света със Спасител, а звездата бе знак, че обещанието е изпълнено”.

Много хора слагат и свещи по елхата, с да напомнят, че „Христос е светлината на света”. „Когато виждаме запалената свещ си спомняме за този, който измества тъмнината”, завещал Добрият старец.

Венецът символизира вечната природа на любовта – защото истинската любов е безкрайна и винаги жива. 

Ангелите са вестители на добрата вест за раждането на Спасителя. Техните песни призовават за мир и любов между хората на земята. 

Камбаната трябва да върне хората в прегръдките на вярата.

След като разказал са символите на традиционните украси, Дядо Коледа закачил малък подарък на елхата и го нарекъл: „Бог така възлюби света, че му даде своя единствен Син, а ние сме благодарни за неговия несравним дар. Мъдреците се поклониха пред святото дете и го дариха със злато, тамян и смирна. Нека поднасяме подаръци в духа на мъдреците”.