В следващите дни страната ни ще продължи да бъде под влиянието на средиземноморски въздушни маси. Почивните дни ще са слънчеви, топли и ветровити.

В комбинация с липсата на съществени валежи, това е рецепта за бързо разпалване на горски и полски пожари. Опасността е най-голяма за почти цялата Дунавска равнина и в много части на планините.

Съботата ще е по-топлият от двата дни, с температури следобед от 29 до 34-35 градуса. Най-високи ще са стойностите в сърцето на Дунавската равнина. Югозападният фьон ще е с осезаемо силни пориви по северните склонове на планините.

В неделя облачността ще е променлива, като не са изключени незначителни локални превалявания в някои западни райони и в Лудогорието. Ще остане ветровито, с дневни температури между 26 и 31 градуса.

Последната пълна седмица на месеца ще остане по-топла от обичайното. Облачността ще е динамична. По-голяма вероятност за валежи има около сряда-четвъртък и след това в самия край на октомври. Те ще са локални, тук-там с гръмотевици и предимно около планините.

В последните дни на месеца се очаква и захлаждане с преминаването на студен атмосферен фронт. Ще духа силен северозападен вятър, който ще понижи температурите до обичайните за сезона нива.