Във Франция лятото се завръща с температури до 30 градуса след седмици на много мека есен. През предстоящия уикенд в югозападната част на страната се прогнозират температури от 27 до 30 градуса, съобщи метеорологичната служба „Метео Франс”, цитирана от БТА.

В районите по границата с Испания температурите могат да надвишат 30 градуса.

Топлият въздух от Канарските острови и Иберийския полуостров е причина температурите да са с 4-5 градуса по-високи от средните за този сезон. През последните дни на редица места бяха подобрени температурни рекорди.

Необичайно топло бе този четвъртък и в Испания – на места термометрите отчетоха над 30 градуса по Целзий, а Националната метеорологична агенция AEMET прогнозира, че това може да е най-топлият октомври, откакто се води такава статистика, предават Ройтерс.

По информация на AEMET всеки ден от месеца, с изключение на 1 октомври, е бил по-топъл от обичайните за сезона.

В южната част на Испания, в град Морон де ла Фронтера, температурата е надхвърлила 34,5 градуса, а в градове като Кордоба и Севиля е имало горещини от над 30 градуса. В традиционно по-хладната и дъждовна Страна на баските температурите също бяха около 30 градуса, като в крайбрежния град Сан Себастиан.

Както „Meтео Франс” подчертава в прогнозата си, вълната от по-топло време идва на фона на все по-осезаемите климатични промени. Топлинните вълни не само стават все по-чести и интензивни, но и се появяват както по-рано, така и по-късно през годината, като например тази седмица.

Прочетете също и:

Температурни рекорди в Хасково и Сандански

До 30 градуса през тази седмица