Лято през април – рекордни стойности достигнаха температурите на места в страната на 15-ия ден от месеца.

В Русе беше подобрен 24-годишен рекорд. Привечер температурата на брега на дунавския град достигна 34,7 градуса.

Най-топло в понеделник е било в Силистра. Там термометрите са отчели 33 градуса. Температурен рекорд беше регистриран и в Русе.

„Максималната температура в момента е 33,2 градуса. Най-високата, измерена през 2000 г. на тази дата, е била 28,4 градуса“, заяви пред NOVA специалистът от Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ Емилия Петранова. Свикнали с рекордните горещини, русенци не спряха разходките си, но потърсиха сянката в градини и паркове.

През април човешкият организъм трудно се адаптира към летни температури, казват медиците.

„Резките промени, както днес е над 30 градуса, а след няколко дни ще застуди рязко – довеждат до стрес за организма. Особено трябва да са внимателни хората със сърдечносъдови заболявания, възрастните, бебетата и малките също попадат в рисковата група“, заяви кардиологът д-р Мерал Расим.

В Плевен, Кнежа и Търговище бяха подобрени температурните рекорди за 15 април. В 14:00 ч. измерената в Плевен температура е била 31 градуса, в Кнежа – 31,7 градуса, а в Търговище – 31,6 градуса.

„До момента най-топло на днешния ден в Плевен е било през 1961 г., а в Кнежа – през 1950 г. Тогава в двата града живакът в термометрите скочил до 27,8 градуса“, съобщи Димитър Александров от НИМХ. В Търговище пък досегашният рекорд за жега на 15 април е бил поставен през 2000 г. – 25,8 градуса.

Въпреки, че не беше отбелязан рекорд за града, в София термометрите отчетоха 28 градуса. Подранилата жега подложи на изпитание столичани.

„Ако сега е така, какво ще е на Петровден, не знам“, посочи Гергана Янкулова.

В част от по-старите трамваи на столицата, решението срещу високите градуси беше отварянето на прозорците. „Не е достатъчна прохлада. Достатъчна прохлада би било да са затворени прозорците и да има климатик“, твърди Евгения Младенова.

Подранилата жега подлага на изпитание цветята в ботаническата градина в село Борика, край Ихтиман. Там има над 600 вида растения от пет континента. За да ги спаси, основателят на градината Ясен Иванов полива няколко пъти на ден.

„Повече от 25 дни не е валяло дъжд. Това засушаване плюс комбинацията от високи температури, които са необичайни за април, подлага на изпитание редица видове, които отглеждат в градината“, обясни географът Ясен Иванов.

Според него човешката дейност стои в основата на все по-горещите дни, на които ставаме свидетели. В същото време учените отбелязват, че и преди планетата е влизала в периоди на затопляне. Това обаче е ставало много по-плавно от сега. И ако до преди 800 години Европа е била изключително гориста, то сега е почти гола.

„Можете да си представите как е действала тази огромна европейска гора и как е спомагала за регулиране на климата и нейната липса в момента“, допълни Иванов.

Във вторник вече не се очакват толкова високи температури. В късния следобед ще се заоблачи и през нощта срещу сряда на места – главно в западната половина от региона, ще превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще са между 28 и 30 градуса.

На фона на тези новини прогнозата на синоптиците до средата на седмицата предвижда рязка промяна във времето – сериозно застудяване, валежи и градушки.

Още за времето:

След жегите – сняг, валежи и застудяване

На море през април: Жители и гости на Бургас отидоха на плаж

След серия слънчеви изригвания: Как магнитното поле влияе на здравето ни