През лятото на 2018 г. Европейската комисия направи допитване сред европейските граждани дали искат да запазят лятното часово време, както и да уточнят кое време предпочитат да остане за постоянно – лятното или зимното часово време. Бяха получени и анализирани 4,6 милиона отговора. Всяка вържава, член на ЕС, ще реши кое часово време да остави като постоянно — лятното или зимното.

Около 90% от гражданите, участвали в анкетата на ЕК, са против местенето на стрелките с час напред и връщането им обратно. Затова през 2019 г. евродепутатите взеха решение въртенето на часовника да спре през 2021 г.

„Ясно е, че ако преди време аргументите за въвеждането на зимно и лятно часово време са били най-вече заради икономии на електроенергия, то днес тези икономии са незначителни, взимайки предвид технологиите на всички електроуреди за намаляване на консумацията на енергия“, е мнението на българския евродепутат Ева Майдел.

През периода 1968 – 1971 г.  във Великобритания е установено експериментално целогодишно лятно часово време, но то не успява да се наложи. Оказва се, че лятното часово време не се харесва на шотландците, защото зимните утрини стават много тъмни.  

През 2011 г. американски икономисти публикуват проучване, направено в някои щати, които не са сменяли часа, преди закон от 2006 г. да ги задължи да приемат лятното часово време. От проучването става ясно, че потреблението на електроенергия от домакинствата в щата Индиана се е повишило само с 1 до 4%.

Изследвания в Австралия и в САЩ показват, че лятното часово време единствено смекчава някои дневни пикове в консумацията на енергия, тъй като хората използват по-малко електроенергия в следобедните часове.

В Европейския съюз отмяната на лятното и зимното часово време догодина трябва да стане едновременно и единно от всички европейски страни.

Промените ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар.

Още по темата:

Спираме да местим стрелките на часовника след 2 години

За и против лятното часово време