Лято в понеделник, от вторник – есен

Какво ще е времето в началото на октомври

Снимка: pexels Снимка: pexels

Новата седмица започва със слънчев и топъл понеделник, но в последните дни на септември очакваме ново захлаждане, което ще ни напомни за есента. От североизток над страната ни ще нахлува студен въздух, с който температурите ще се понижат осезаемо.

В понеделник ще се радваме на слънце, безветрие и температури следобед между 25 и 30 градуса. Облаците ще започнат да се сгъстяват от запад след пладне.

Превалявания в хода на деня ще има вечерта на изолирани места, най-вече в западните части.

От вторник времето ще поеме курс към есенно захлаждане. Вятърът ще се обърне от изток-североизток и с него температурите ще се понижават.

Дните с по-значителни валежи през тази седмица ще са вторник и сряда, макар това да се усети най-вече в западната половина на страната.

Снимка: pexels Снимка: pexels

В самия край на септември валежите ще са оскъдни и на малко места, но температурите ще останат ниски – дневните стойности на термометрите ще се колебаят между 15 и 20 градуса.

Октомври ще започне със студено време, с условия за падане на слани в ранните сутрешни часове. Повишаване на температурите ще има около 5 октомври, когато се очаква пренос на топъл въздух от Средиземноморието.

Живакът в термометрите отново ще се изкачи до летните стойности, но затоплянето ще създаде предпоставки за образуване на мъгли.

В края на първата октомврийска седмица окончателно ще се сбогуваме с летните градуси. Прогнозира се преминаването на студен фронт от запад на изток, с който времето ще е с есенни нюанси – ниски температури и валежи, които в някои високи планински райони ще са от сняг.

Още за времето:

30 см снежна покривка в Турция

Консумирайте тези билки и подправки при високо кръвно