През 2022 г. астрономическото лято настъпва на 21 юни в 12:13 часа в деня на лятното слънцестоене. Днес в Северното полукълбо настъпва лятото, а в Южното – зимата.

Вторник ще бъде най-дългият ден за тази година, с продължителност от 15 часа и 20 минути. Времето ще е слънчево и топло, с високи температури до 33-34 градуса в някои райони на страната.

Облачността до обяд ще бъде незначителна, но след това очакваме преминаването на нестабилен студен фронт, който ще донесе краткотрайни гръмотевични бури на изолирани места в Западна и Централна България.

Прогнозира се силен вятър от северозапад, а заради него в 14 области на страната е в сила жълт предупредителен код за потенциално опасно време.

В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Пловдив, Пазарджик и Благоевград се очакват пориви на вятъра до 18-20 метра в секунда.

До четвъртък времето ще остане нестабилно, с вероятност за следобедни гръмотевични бури и риск от градушки. Температурите обаче ще останат високи, като на традиционно топлите места у нас е възможно живакът в термометрите да достигне до 35 и дори 40 градуса.