През последните месеци пандемията от коронавирус държи хората в напрежение и дори настъпването на лятото не успява да притъпи тревогата и депресивните мисли.

Всеки от нас реагира различно на стресови ситуации – паник атаки, проблеми със сърцето или стомаха, повишена чувствителност на зъбите и др.

Една лъжица гореща супа или сладолед може да предизвика болка и дискомфорт, които обаче не се дължат на кариеси. Дентиновата свръхчувствителност може да е временен или хроничен проблем, който засяга един или няколко зъба. Симптомите на повишена чувствителност могат да отминават и да се появяват отново с течение на времето без видима причина.

Повишената зъбна чувствителност се появява след консумация на горещи или студени храни и напитки, на кисели или сладки храни и напитки или в студено време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Някои хора имат по-чувствителни зъби по природа, тъй като външният им слой – емайлът, е по-тънък.  Емайлът може да се износи и от прекалено енергично миене с твърда четка за зъби, с напредването на възрастта или от прекалена консумация на кисели храни и напитки. Има  и други физиологични състояния, които могат да са причина за свъхчувствителност на зъбите.

Когато емайлът е нарушен, се оголва слоят под него – дентинът, който има множество малки каналчета. През тези каналчета дразненето достига директно до нерва на зъба и човек чувства болка.

За преодоляването на това неприятно състояние може да помогне смяната на четката за зъби с по-мека, а също и на пастата за зъби. На пазара се предлагат пасти, които са разработени така, че да не дразнят зъбите и да блокират дискомфорта.

Понякога зъбната чувствителност има сезонен характер  и е следствие от намален имунитет.