Лятото продължава до края на месеца

Какво ще е влиянието на урагана Янос у нас

Температурите започват да се покачват още в понеделник, а лятото ще продължи до края на месеца. Това съобщи климатологът Георги Рачев в ефира на „Събуди се”, по NOVA.

„Другият петък ни очакват температури между 33-35 градуса. Това не е типично, но се случва. От 2000 година насам живеем в по-топъл период. Септември е с 5 градуса над нормата, което е много”, смята той.

По думите на климатолога от 15 юли има сериозно засушаване. Според неговата прогноза в средата на следващата седмица се очакват слаби превалявания на места, но сериозни валежи няма да има до края на месеца.

„Август си отиде сух. Септември се очертава същото. Само Разград е покрил нормите си. В момента на морето ще бъде малко по-хладно през уикенда. През цялата нова седмица обаче времето ще е идеално за море. Да не забравяме, че септември е есенен месец. Очаква се и октомври да е по-топъл”, заяви той.

Според него циклонът Янос, който удари Гърция и нанесе много материални щети, няма да засегне България, тъй като е типичен средиземноморски циклон.

Прочетете също и:

Две жертви в Гърция заради урагана Янос

Август е бил най-топлият месец, регистриран някога