През 2020 г. Световният ден за дивата природа ще бъде под надслов „Подкрепа за целия живот на Земята”. Тазгодишната инициатива цели да повиши осведомеността за грандиозното, но все по-крехко биоразнообразие.

Много хора смятат, че знаят много или достатъчно за дивата природа, но се оказва, че това не е така. Вижте няколко любопитни факта за дивата природа, които научихме от Vesti.bg.

Вечен живот

Безсмъртието е начин на живот за медузите от вида Turritopsis nutricula. Размерите на този вид са около 4,5 мм и той никога не умира. Вместо това медузите свиват тялото си, прибират пипалата си и потъват на дъното на океана, където започват жизнения си цикъл отначало.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Лилав език

Жирафите са известни със своите дълги и дебели езици, но много хора не знаят, че те са оцветени в лилаво и черно. Това най-вероятно се дължи на допълнителния меланин, който присъства в устните органи на жирафите. Меланинът има ролята на естествен слънцезащитен крем и помага за защита на езика, който се използва през целия ден за събиране на растения и листа.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Пръстови отпечатъци

Коалите са торбести австралийски животинки се хранят единствено с евкалиптови листа. Но наистина уникалният аспект на това животно е, че има пръстови отпечатъци, които са почти идентични с човешките.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Живот в розово

Птиците фламинго се раждат сиви. Причината перата им да стават розови с течение на времето е това, че се хранят с много скариди и синьо-зелени водорасли, които съдържат естествена боя.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сини очи

Котешкият лемур е застрашен вид, който се среща на остров Мадагаскар. Това е единственият примат освен хората, който може да има сини очи, с които са надарени и двата пола представители на вида.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Приятелки

Кравите харесват да имат много приятели, а колкото по-голям е броят им, толкова по-малко стресиращ живот водят. Това е причината чест да се движат на стада.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

В обратната посока

Птиците колибри са единствените на Земята, които могат да летят назад.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay