Милиони са хората по света, които всяка година нетърпеливо очакват коледните празници. Свързваме тези дни с топлина, уют, семейство и подаръци, но знаете ли всички тези любопитни факти за Коледа:

heart Все още не е изяснено защо е избрана датата 25 декември. Според някои тя е продължение на древноримските Сатурналии – езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. От друга страна, тя се пада точно 9 месеца след празника Благовещение, който се чества на 25 март.

heart Първото исторически документирано споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 година след Христа.

heart През 1843 г. е изпратена първата коледна картичка в света. Традицията е поставена от британеца сър Хенри Коул, а картичката му е била изработена от художника Джон Калкот Хорсли.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

heart През 1867 г. индустриалец в Бостън прочита "Коледна песен" на Чарлз Дикенс и е толкова развълнуван, че затваря своята фабрика на празника и дава на всеки от своите служители по една пуйка.

heart Празникът се споменава в две пиеси на Шекспир – "Напразни усилия на любовта" и "Укротяване на опърничавата".

heart Почти всички най-популярни коледни песни, включително "Winter Wonderland", "Chestnuts roasting" и "I’m Dreaming of a white Christmas" са написани от евреи.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

heart Според норвежки учени носът на елена Рудолф е червен, защото страда от тежка инфекция на дихателните пътища.

heart Най-големият коледен чорап, правен някога, бил с дължина 51 м и е окачен в Тоскана, Италия през 2011 г. Създаден е, за да събере пари за благотворителност.

heart В България Коледа е официално забранена до 1990 г. от социалистическата партия.

Прочетете и:

Различните коледни трапези по света

Коледните песни са изнервящи

Песента Jingle Bells не е написана за Коледа