Оказа се, че лошото време е основната хипотеза за самолетната катастрофа в Македония, в която загина четиричленно българско семейство, научихме от предаването "Здравей, България". Разследването продължава.

Основният въпрос е защо, ако атмосферните условия са били неподходящи, пилотът е решил да излети.

Самолетът се е разбил в планината Якубица, която е най-високата в Северна Македония. Посланикът на България в страната съобщи, че времето е било изключително лошо и дори в Охридското езеро е имало вълни, но въпреки това самолетът излита и получава разрешение за това.

Наличните записи от катастрофата свидетелстват, че метеорологичната служба, съобщава за слънчево време на върха Солунска глава. Казват, че има само турбуленция. В крайна сметка се оказва обаче, че е било облачно и ветровито.

„Водещата хипотеза е лошото време”, обясни Ангел Ангелов, посланик на България в Република Северна Македония.  

„Не може да се направят конкретни заключения за причините”, заяви българският вътрешен министър Младен Маринов.

„Вероятно е имал разрешение за излитане. Щом има разрешение някой трябва да понесе тази отговорност, че е пуснал самолет в това време? Това ще се уточни”, заяви Ангелов.

„От македонските власти все още не сме получили нищо за самолета, той е регистриран в Германия, чакаме германските колеги евентуално да ни съдействат, те със сигурност ще ни съдействат – да видим летателна годност, дали е технически изправен и т.н. Вариантите са много, твърде много. Ако сега, в момента, кажем някое от предположенията, съм почти убеден, че ще бъде грешно”, заяви Владимир Лешев, ГД, „Гражданска въздухоплавателна администрация”.

„Тече процес на идентификация , той няма да е бърз, защото засега не сме открили документи”, заяви Ангелов.